Arbeidsongeschiktheid

Als ondernemer en zzp’er loop je verschillende risico’s, zoals ziekte en arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer kun je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid geen beroep doen op publieke sociale verzekeringen. Een bijstandsuitkering is het uiterste vangnet en ontvang je pas als je geen inkomen of vermogen meer hebt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het verstandig om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken zodat je jezelf van een inkomen verzekert om de noodzakelijke kosten te kunnen blijven betalen. Er zijn verschillende manieren om inkomensvoorzieningen bij arbeidsongeschiktheid of ziekte te treffen. 

Ben je ziek? Lees in dit document wat je dan kunt doen. 

 

Schenkkringen

Schenkkringen zijn alternatieven voor een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering. Onderling vertrouwen om elkaar te steunen bij ziekte is de algemene basis van deze schenkkringen. Elke maand zet je een bedrag opzij en bij ziekte wordt door de andere ondernemers een bedrag aan jou geschonken en je schenkt zelf een klein bedrag als een ander ziek is. De schenkkringen werken met het systeem van een persoonlijke spaarpot. Als je meer inlegt, dan dat er uitgekeerd moet worden, dan blijft dit in jouw spaarpot zitten. Dit kan er niet tussentijds uit worden gehaald, maar het geld blijft wel van jou.

Sommige schenkkringen, zoals broodfondsen, werken op basis van vertrouwen en hebben geen verplichtingen gedurende de ziekteperiode. Sommige schenkkringen werken met arbodienstverleners om de arbeidsongeschiktheid te bepalen en om reïntegratie mogelijk te maken. De schenkingen zijn niet fiscaal aftrekbaar en keren in de meeste gevallen maximaal 2 jaar uit.

PZO heeft een eigen schenkkring, ZO-AOV. Iedereen die op het moment van aanmelden arbeidsgeschikt is, mag meedoen. Je kunt een inkomen van €1000-€4000 “verzekeren”. Meedoen is heel snel geregeld en voor PZO-leden extra voordelig.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een AOV, afgesloten bij een verzekeraar geeft je inkomenszekerheid. De hoogte van de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de gekozen risicotermijn. In deze handige infographic kun je bekijken welke factoren nog meer een rol spelen bij de hoogte van de premie. Een AOV hoeft namelijk niet duur te zijn, zo vertelt Nancy van Etten (lid van PZO) in een interview. De premie voor een AOV is fiscaal aftrekbaar.

 

Sparen

Een andere manier om het risico op arbeidsongeschiktheid en ziekte af te dekken is sparen. Je kunt elke maand geld opzij zetten voor het geval je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Je moet wel behoorlijk wat geld hebben gespaard om arbeidsongeschiktheid te ondervangen en dat kan leiden tot het betalen van belasting over dit vermogen.

Natuurlijk kun je bovengenoemde opties combineren. Wil je advies over het ondervangen van ziekte en arbeidsongeschiktheid? Doordat wij een samenwerking met verzekeringsadviseur Aon hebben, kun je contact opnemen met één van de adviseurs voor een advies. Voor meer informatie ga je naar hun website.

X