Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart zijn een aantal stembureaus open. Door je stem uit te brengen bepaal je mede wat er de komende jaren in jouw gemeente gebeurt.
Waar gaat de gemeente over?
De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen beslissingen die voor de gemeente belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen. Andere taken van de raadsleden zijn:
- controleren of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert;
- contact hebben met inwoners om te weten wat er speelt;
- het behandelen van veel praktische zaken in de gemeente, zoals verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport;
- het maken van algemene regels (verordeningen) waar inwoners van de gemeente zich aan moeten houden;
- de begroting vaststellen en het financiële jaarverslag van de gemeente controleren.
Wat doet de gemeente voor zelfstandig ondernemers?
Zelfstandig ondernemers zorgen in gemeenten voor vernieuwing, verbinding en groei. De maatschappelijke uitdagingen van gemeenten worden in veel gevallen door zelfstandig ondernemers met enthousiasme aan- en opgepakt. Van de gemeenten wordt gevraagd om juist aandacht te hebben voor de kleine zelfstandige , die vaak een kansrijke ondernemer is en soms een ondernemer die meer begeleiding, scholing en aandacht nodig heeft om succesvol te zijn.
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). Tijdens de coronacrisis was de gemeente ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de Tozo. Deze regeling was gebaseerd op het Bbz en heeft veel zelfstandigen geholpen.
Waar moet je op letten als zelfstandig ondernemer bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Het doorspitten van de verkiezingsprogramma’s van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen geeft je zicht op hun plannen. Sommige partijen zullen echt wel plannen voor de ondernemers hebben opgeschreven. Kijk dan bijvoorbeeld naar de volgende punten:
- Wat doet de gemeente aan het stimuleren van het ondernemerschap. Of werpen ze juist belemmeringen op. Is de gemeente makkelijk bereikbaar en benaderbaar voor de zelfstandig ondernemers. Zijn er bijvoorbeeld voldoende werkplekken voor kleine zelfstandigen. Worden initiatieven om te leren of het begeleiden van leerlingen gestimuleerd.
- Heeft de gemeente oog voor de waarde van netwerken en samenwerkingsverbanden van ondernemers onderling. Spreken ze die regelmatig over wat er speelt bij zelfstandigen.
- Hoe maakt de gemeente hun aanbestedingsprocedure toegankelijk voor alle ondernemers in hun gemeente. Is er voldoende aandacht voor de bijdrage van de lokale ondernemers die hun eigen gemeente goed kennen. Behouden ze het talent en de werkgelegenheid van hun zelfstandig ondernemers.
Met bovenstaande poster heb je de belangrijkste zaken voor zelfstandig ondernemers in één handig overzicht. Deel deze vooral met collega-ondernemers en lokale partijen. Je kunt de poster gemakkelijk downloaden via de knop.
Ben je er nog niet uit?
Ben je er nog niet helemaal uit? Gebruik dan een stemwijzer. Op die manier krijg je inzicht in de programma’s van de diverse partijen die meedoen in jouw gemeente.