Volgens het Financieel Dagblad hebben honderden zzp’ers, die via flexmakelaar TCP bij ING een opdracht uitvoeren, sinds juni niet betaald gekregen vanwege cashflowproblemen bij de broker. Steeds meer organisaties huren zelfstandigen in via een bemiddelaar om risico’s weg te contracteren en de tarieven verder omlaag te brengen. Drie partijen spelen een kwalijke rol bij deze ontwikkeling: de overheid, de opdrachtgevers en de brokers.
Organisaties willen risico vermijden
Grote bedrijven en overheden huren veelal zelfstandigen in via brokers, om te worden ontzorgd. Flexbemiddelaars nemen de administratie, facturering en aansprakelijkheidsrisico’s over van deze organisaties. Het aantal flexbemiddelaars groeit en deze ontwikkeling baart ons zorgen. Voor de zzp’er heeft deze extra schakel geen toegevoegde waarde, de flexbemiddelaar dient alleen de opdrachtgever. Hij neemt de risico’s van inhuur weg voor de opdrachtgever en brengt de tarieven verder omlaag. De zzp’er heeft weinig keuze. Als je een opdracht wilt doen voor een groot bedrijf of overheden, dan ben je in veel gevallen aangewezen op de broker.
Hoe is het ontstaan?
Deze wildgroei heeft kunnen ontstaan doordat inmiddels meerdere kabinetten niet in staat zijn (geweest) om duidelijke zzp-wetgeving te maken, waardoor een wirwar aan en veel twijfelachtige constructies ontstaan. Zzp certificaten, garantie van DBA proof, verschillende manieren van verloning, noem het maar op.
Drie partijen spelen een kwalijke rol
In een radio-interview met BNR zegt Margreet Drijvers hierover: “Er zijn drie partijen die een kwalijke rol spelen: de overheid die niet in staat is met goede regelgeving te komen, de opdrachtgevers die denken voor een habbekrats de risico’s te kunnen verleggen en brokers die geen fatsoenlijke prijs vragen.” Het gehele interview kun je hier terugluisteren.
Vooral de Rijksoverheid zoekt hier steeds het randje op, terwijl je zou verwachten dat zij het goede voorbeeld geven.
Kamervragen
Inmiddels heeft Hilde Palland (CDA) schriftelijke vragen gesteld over deze misstanden. Goed om te zien dat Kamerleden vragen aan de minister stellen, maar een oplossing voor de problematiek ligt in duidelijke zzp-regelgeving en daar slaagt het Kabinet vooralsnog niet in.
Goed opdrachtgeverschap
ING heeft aangekondigd e de gedupeerde zzp’ers te compenseren. Dat siert de ING en op deze manier laat de bankzien een goed opdrachtgever te (willen) zijn. Wil je meer weten over goed opdrachtgeverschap? Bekijk dan eens de Code Goed Opdrachtgeverschap die we in samenwerking met de ABU hebben ontwikkeld.