Het is je natuurlijk niet ontgaan, er komt vanaf zaterdag een avondklok. De avondklok geldt van 21 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Een zeer zware maatregel, maar hierdoor hopen we wel dat het virus onder controle blijft en de ondernemers snel weer aan de gang kunnen. Wat betekent de avondklok voor zzp’ers en hoe werkt dat eigenlijk?
Voor zelfstandigen zijn er verschillende situaties te bedenken waardoor je tijdens de avondklok de deur uit moet. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandige zorgverleners of een loodgieter die voor een spoedreparatie bij een klant een lekkage moet verhelpen. Iedereen die naar buiten gaat tijdens de avondklok moet verplicht een document bij zich hebben waarin staat wie je bent en met welke reden je naar buiten moet. Er zijn twee soorten documenten, de ‘Eigen verklaring Avondklok’ en de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’.
Zelfstandigen moeten twee documenten bij zich hebben en die vul je zelf in. Zowel de 'Eigen verklaring Avondklok' en de 'Werkgeversverklaring Avondklok'. In de Werkgeversverklaring vermeld je de (bedrijfs)gegevens van je opdrachtgever. Als je geen opdrachtgever hebt vul je je eigen bedrijfsgegevens in.
Het is wel omslachtig, maar dan kun je tenminste wel tijdens de avondklok ook je werk doen zonder een boete te krijgen. In de praktijk geef je jezelf toestemming om de straat op te gaan met behulp van deze twee documenten.
“Wij verwachten hier wel weer veel vragen over, omdat een zelfstandige formulieren moet invullen die eigenlijk gericht zijn op werkgevers. Het is jammer dat er niet een derde document is toegevoegd speciaal voor zelfstandigen. Hiermee wordt een grote groep miskend.” zegt Margreet Drijvers directeur van PZO.