Bij het onderwerp pensioen gaan bij mij mechanismes van ontwijkingsgedrag in de overdrive. Pensioen is ver weg, ingewikkeld, duf en zit vol moeilijke termen. Pijlers, doorsneesystematiek, rekenrente om er maar een paar te noemen. Het is toch zonde van je spaarzame vrije tijd om je met dit onderwerp bezig te houden. Maar is dat wel zo?
Als ik aan mijn oudedag denk, hoop ik dat ik nog heel lang voldoende fit ben om allerlei leuke dingen in goede gezondheid te doen. Met alle maatschappelijke discussies die nu worden gevoerd, vraag ik me ook in alle ernst af of de overheid nog een aow-uitkering voor mij heeft en of er nog een bijdrage aan de zorgverlening wordt betaald. In het aller slechtste scenario zal ik voldoende geld moeten hebben voor mijn gewone leven, voor die leuke dingen én voor de zorg die ik waarschijnlijk op enig moment toch nodig zal hebben.
Met andere woorden, voor mijn oude dag zal ik geld moeten hebben. Maar hoeveel is dat dan en hoe kom ik daar dan aan? Als werknemer heb je meestal wel in een bedrijfspensioenfonds aanvullend pensioen opgebouwd. Hoeveel dit is kun je checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Daarnaast kun je waarde opbouwen in bijvoorbeeld je onderneming, in onroerend goed en kun je proberen van één euro twee euro te maken door rendement op vermogen te maken. Van de laatste is beleggen het belangrijkste voorbeeld. En met een partner sta je er niet alleen voor. Ook hij of zij zal wel het een en ander hebben opgebouwd.
De ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat al het bovenstaande ook risico’s met zich meedragen. Er komt vast weer een dag van een gigantische beurskrach, en je zult zien dat gebeurt als ik 64 ben. Ook kan het gebeuren dat de waarde in mijn onderneming vooral een emotionele is en een ander er helemaal niets in ziet. Of mijn huis staat onverwacht in een aardbevingsgebied.
Om die reden doe ik van alles een beetje. Zo spreid ik mijn risico’s en loop ik het minste risico. En ik probeer geld opzij te zetten op een manier dat de fiscus daar aan meebetaalt. Door bijvoorbeeld het benutten van mijn fiscale jaarruimte in een premie voor een lijfrenteverzekering. Op de website van ZZP Pensioen kun je een handige rekentool vinden om deze jaarruimte uit te rekenen.
Op de website van Wijzer in geldzaken kun je veel praktische informatie vinden over pensioen.
Of ik ondanks al mijn goede bedoelingen om een goede oudedagvoorziening te creëren straks ook genoeg heb, zal de toekomst uitwijzen.
Meer informatie over pensioen voor zelfstandigen
Deze blog is geschreven door Margreet Drijvers. Margreet zet zich sinds november 2016 in voor de belangenbehartiging van de zzp’ers en sinds september 2017 is zij tevens directeur van het PZO. Zij gelooft sterk in samenwerking ook al is zij in hart en nieren zelfstandig ondernemer. Door het aanmoedigen van kruisverbanden op diverse vlakken versterkt zij de positie van de zelfstandige.