Voor zzp’ers is de belangrijkste maatregel uit de Miljoenennota de versobering van de mkb- winstvrijstelling. Na de flinke afbouw van de zelfstandigenaftrek van de voorgaande jaren, wordt nu de blik gericht op deze fiscale faciliteit. “Verbijsterend”, zegt Margreet Drijvers, directeur PZO. ‘De zelfstandig ondernemer mag wederom begrotingsgaten vullen.’

De 10e troonrede van onze koning leidt niet tot een jubelstemming bij de zelfstandigen. Ondanks de boodschap dat het kabinet blijft streven naar een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemingsklimaat en een voorspelbaar en stabiel fiscaal beleid, is dat met de zoveelste versobering op rij van de fiscale faciliteiten het moeilijk vol te houden.

 

‘Juist in deze tijden moeten we het ondernemerschap stimuleren en niet straffen. En zo voelt dit wel. Ondernemers lopen risico en dat mogen we niet vergeten’, aldus Drijvers.

Het kabinet zet de plannen voor de aanpak van de schijnzelfstandigheid ook door, omdat anders de miljarden van het Herstel- en Veerkrachtplan worden misgelopen. Over deze plannen is PZO nog volop in gesprek met het ministerie en is het ongenoegen over de aanpak geuit. Dit ligt vooral in het feit dat ondernemers in den brede niet worden geaccepteerd op het moment dat een arbeidsrelatie wordt beoordeeld. Vervangingen, zoals het opvangen van een zwangerschapsverlof, door een zelfstandige of interimwerk zijn dan niet langer mogelijk.

“Dit zal er toe leiden dat veel organisaties niet langer met zelfstandigen kunnen werken voor tijdelijke situaties met enorme kostenverhogingen tot gevolg. Zeer onwenselijk”, aldus Drijvers.

 

 

 

X