De coronacrisis gaat gepaard met een explosieve stijging van het aantal geregistreerde cybercrime-incidenten in Nederland. In mei 2020 waren er zelfs meer mensen slachtoffer van cybercrime dan van woninginbraken. Dit blijkt uit de meest recente politiecijfers. Ook kleine en middelgrote ondernemingen worden vaak getroffen door cyberaanvallen. Dit is vooral te wijten aan onvoldoende bewustzijn en beveiliging. Hoe kun je je als ondernemer wapenen tegen deze vorm van criminaliteit? Kor de Boer, adviseur bij BeProtected, geeft een aantal praktische tips.
Stroomversnelling door coronacrisis
Sinds 2017 neemt het aantal cyber-incidenten geleidelijk toe. De coronacrisis heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Cybercriminelen zijn creatief in onzekere tijden en spelen in op de angst rondom het coronavirus. Dat zie je terug in een ongekende toename in het aantal cybercrime-incidenten in de eerste helft van 2020. In maart 2020 werden er 696 incidenten geregistreerd bij de politie, dat aantal steeg naar 870 in april en naar maar liefst 1.869 in mei 2020. Omdat veel mensen tijdens de coronacrisis verplicht thuiswerken en van hun computer en internet afhankelijk zijn, voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit.
Wapen je bedrijf tegen cybercrime
“Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je als ondernemer bewust bent van de belangrijkste veroorzakers van cyberschade en de te nemen preventieve stappen, zal de kans op een cyberincident aanzienlijk verminderen”, aldus Kor de Boer van BeProtected. Kor geeft daarom een aantal praktische tips hoe je de digitale veiligheid binnen je bedrijf kunt verbeteren.
- Verouderde software brengt een veiligheidsrisico met zich mee. Het is daarom belangrijk om updates uit te voeren, zodat de software up to date is en blijft.
- Maak gebruik van een antivirusprogramma om je bedrijf tegen malware te beveiligen.
- Wees voorzichtig met het gebruik van videobeldiensten. Over het algemeen geldt: een betaalde videobeldienst is vaak privacyvriendelijker dan de gratis versie. Het verdienmodel van de gratis apps zit ‘m namelijk in jouw data. Kies voor een beveiligde videobel provider waarbij jouw privacy en die van je klanten of cliënten gewaarborgd is.
- Gebruik geen simpele wachtwoorden. Om dit te faciliteren kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager.
- Wanneer je privacygevoelige gegevens deelt (bijvoorbeeld een vertrouwelijk dossier, klantgegevens, een patiëntendossier, een ledenlijst of financiële gegevens) is het van belang dat je dit via beveiligde, versleutelde, e-mailomgeving doet, zodat alleen jij en de bedoelde ontvanger toegang hebben tot de informatie.
- Zorg dat de harde schrijf versleuteld is.
- Stel multi-factor authenticatie in waar het kan. Door gebruik te maken van meerdere authenticatiemiddelen wordt de beveiliging verhoogd.
- Tot slot, en dit is misschien een open deur: maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken, maar gebruik een VPN-verbinding. Vermijd ook het gebruik van openbare usb-poorten voor het opladen van bijvoorbeeld je telefoon en maak geen gebruik van gevonden of gekregen kabels of usb-sticks.
Dit artikel is geschreven door BeProtected. BeProtected helpt MKB-ondernemers en zzp’ers om veilig te kunnen werken: thuis, op kantoor en onderweg. Denk aan veilig internetten met VPN, een wachtwoordmanager, beveiligd videobellen en veilig e-mailen. Je stelt zelf je abonnement samen met de beveiligingsproducten die je nodig hebt. Of je kiest voor één van de kant-en-klare pakketten. Wanneer je kiest voor een pakket, krijg je als lid van PZO 5% korting op de eerste 12 maanden van je abonnement op BeProtected. Gebruik de kortingscode ‘PZO2020’ in het bestelproces. Meer informatie over BeProtected vind je op de website.