Pia is zover. Ze gaat starten als zelfstandig hovenier. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is geregeld, BTW nummer komt over enkele dagen en nu kan ze zich richten op de leuke dingen. Om haar kennis en expertise als hovenier aan de man te brengen laat ze een website maken. Mooie foto’s van allerlei verschillende tuinen en dakterrassen moeten laten zien wat Pia allemaal kan. Nietsvermoedend grasduint ze over het internet om deze foto’s te downloaden en op de website te plaatsen. Ze is erg tevreden over het resultaat en kijkt uit naar de opdrachten die wel binnen zullen stromen.

Een paar weken later ontvangt ze een factuur van een fotograaf van €150 ex BTW. Ze begrijpt er niks van. Deze heeft ze helemaal niet ingehuurd. Een telefoontje schept verduidelijking. Er staat een foto op haar website waar auteursrecht op rust. En zonder toestemming mag je zo’n foto niet publiceren.

 

Pia heeft echter een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en die zal deze kosten toch wel dekken. Ze belt met Aon en doet navraag. Aon geeft echter aan dat deze schade op deze verzekering niet is gedekt. Alleen materiële schade is gedekt bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en hier is sprake van vermogensschade. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade in sommige gevallen wel. Maar deze verzekering is dan weer niet voor alle bedrijven noodzakelijk of van toepassing. Eigenlijk vooral adviserende beroepen hebben een dergelijke verzekering. En dat heeft Pia niet.

 

Los van de verzekering geldt natuurlijk dat fotografen recht hebben op een vergoeding voor het werk dat ze hebben geleverd. En wil je laten zien wat jij zelf als hovenier echt kan maken, dan is het het mooist als je je eigen werk kunt laten zien en niet die van een ander. Je kunt hiervoor zelf foto’s maken en voor een perfect resultaat kun je een beroep doen op een professioneel fotograaf. Wil je foto’s van anderen gebruiken, vraag dan altijd eerst toestemming. Of ga naar speciale stockfoto websites en betaal voor het werk dat is geleverd. Er zijn zelfs websites die gratis stockfoto’s aanbieden. Let wel goed op de voorwaarden. Soms is commercieel gebruik toegestaan en soms niet. Voorbeelden van gratis stocksites zijn Pexels en Pixabay.

 

 

Deze blog is geschreven door Robert Zwart. Na een carriere in het onderwijs en de sport is Robert professioneel portretfotograaf geworden. In zijn vrije tijd was hij sinds zijn prille jeugd altijd al actief in de weer met zijn camera’s. De meeste kennis en vaardigheden heeft hij zichzelf eigen gemaakt, maar ook haalde hij veel kennis op bij grote fotografen in de wereld en de foto-opleiding bij Statief in Utrecht. Meer informatie over zijn werk kun je vinden op zijn website.

X