Voormalig demissionair-minister Van Gennip stuurde op één van de laatste dagen van haar bewindsperiode de conceptwet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR) naar de Raad van State voor advies. PZO heeft samen met VZN een brief gestuurd aan de Raad van State waarin we onze grootste zorgen over de conceptwet aangeven.

Conceptwet brengt geen duidelijkheid

Het hoofdpunten uit onze brief is dat de conceptwet niet de beoogde duidelijkheid brengt, terwijl juist dat het doel was van de wet. De nieuw geformuleerde indicatoren zijn open normen, voor meerdere interpretaties vatbaar en daar zal weer opnieuw over worden geprocedeerd.

Wet gaat verder dan huidige jurisprudentie
Daarnaast is de VBAR meer dan alleen het tot wet verheffen van bestaande jurisprudentie, terwijl de toelichting op de wet wel zegt dat de VBAR niet meer is dan dat. In de jurisprudentie is de steeds gekozen voor een holistische benadering, waarbij alle omstandigheden van een geval moeten worden meegewogen om te beoordelen of sprake is van een dienstverband. De conceptwet gaat uit van een limitatieve lijst en is daarmee een ingrijpende wijziging op bestaande jurisprudentie en wetgeving.

Disproportioneel

Er is onvoldoende duidelijk hoe groot het aantal schijnzelfstandigen is. Er zijn uiteenlopende schattingen, maar de cijfers zijn niet duidelijk. Het is disproportioneel om een zware aanpassing in het arbeidsrecht door te voeren, zonder dat je weet hoe groot het probleem eigenlijk is. Het risico dat zelfstandigen geen opdrachten meer krijgen uit angst voor de nieuwe wetgeving is misschien wel veel groter dan het probleem dat de overheid met deze wet probeert op te lossen.

Het is afwachten of de Raad van State deze gezichtspunten meeneemt in zijn advies aan de regering. Daarna zal de nieuwe minister van sociale zaken, Eddy van Hijum (NSC), beslissen of de wet VBAR in zijn huidige vorm naar de tweede kamer wordt gestuurd. Het laatste woord over deze wet is dus nog niet gezegd en PZO gaat graag met de Minister aan tafel!

Dit artikel is geschreven door Sylvia Huydecoper (Directeur PZO). 

X