Starten als zzp’er

ZZP'er wordenAls je het aan zelfstandigen vraagt zullen de meeste zeggen: “het ondernemerschap is het beste wat mij is overkomen”. De vrijheid, de autonomie en een droom die uitkomt zijn vaak genoemde redenen om te starten als zzp’er. Wat de reden ook is, een goede voorbereiding is het halve werk. Wij helpen je graag met de voorbereidingen zoals met dit stappenplan. Je kunt natuurlijk ook altijd je vragen aan ons stellen en dan helpen we je verder.

 

1. Maak een ondernemersplan

Het is goed om in een plan op te schrijven wat je eigenlijk van plan bent. Dit helpt je om structuur aan te brengen en inzicht te krijgen in de kansen en de bedreigingen en je sterke en je zwakke punten. 

2. Kies een rechtsvorm

Om je als ondernemer in de KvK in te kunnen schrijven moet je aangeven welke rechtsvorm je onderneming heeft. Dit is de juridische vorm van je onderneming, zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak, BV, vof.

 

3. Dek je risico’s af

Als ondernemer komen er verschillende risico’s op je af, zoals aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, debiteuren, een tijdje zonder opdracht. Verdiep je in de diverse risico’s en dek deze af. 

 

4. Verplichtingen

Als ondernemer heb je een aantal verplichtingen richting bijvoorbeeld de Belastingdienst. Deze zijn in de wet vastgelegd. Elk bedrijf moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel en de meeste ondernemers krijgen te maken met omzetbelasting (btw). Deze belasting moet je over de gemaakte omzet berekenen en betalen aan de Belastingdienst. Je moet maandelijks, per kwartaal of per jaar btw-aangifte doen. Dit is afhankelijk van de omzet die je maakt. 

 

5. Houd je administratie bij

De meeste ondernemers zijn verplicht om een administratie bij te houden. Hierdoor kunnen er controles plaatsvinden, bijvoorbeeld door de Belastingdienst. Deze administratie moet je 7 of 10 jaar bewaren. Voor jezelf is een goede administratie ook belangrijk. Hierdoor krijg je goed inzicht in je eigen financiële situatie.

 

6. Houd je aan de AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming regelt de privacy van iedereen. Deze wet bepaalt dat bedrijven en organisaties zorgvuldig om moeten gaan met persoonsgegevens. 

 

7. Overige ondernemerszaken

Natuurlijk zijn er nog veel meer ondernemerszaken waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld het openen van een zakelijke rekening, het opstellen van algemene voorwaarden en het doen van de ondernemerscheck bij de Belastingdienst.

 

Alle informatie in een handig overzicht

In samenwerking met Informer hebben we de StartHulpGids ontwikkeld. Een document van 40 pagina’s vol tips en tricks die je helpt bij het starten van je eigen bedrijf.

Een goede start met het Starterspakket

Het Starterspakket is ontwikkeld zodat je direct een vliegende start kunt maken. Hier zitten producten in die je gelijk kunt claimen, maar ook producten met flinke kortingen. Een investering van slechts €100,- (ter waarde van €1450,-)

 

Je start dan wel als zzp’er, je hoeft echt niet alles alleen te doen. Vragen stellen, je laten informeren en adviseren en bepaalde zaken uitbesteden is een bewijs van goed ondernemerschap. Door lid te worden van PZO verzeker je je van goed advies, goede hulp, goede belangenbehartiging, gratis webinars en kennislunches, ledenvoordelen en netwerken. Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je in ieder geval op de hoogte van alle ontwikkelingen.

X